Veelgestelde vragen

Wat is kerktijden.nl?

Kerktijden.nl is een website met aankondigingen van kerkdiensten en informatie over beroepingswerk. Primair is de site bedoeld voor kerkelijke gemeenten binnen de gereformeerde gezindte, maar secundair ook breder voor gemeenten die zich rekenen tot het protestantisme.

Hoe is kerktijden.nl ontstaan, ontwikkelingen en het doel?

Kerktijden.nl bestaat sinds 2013. De website is gebouwd om scriba’s en preekregelaars te ontzorgen, zodat zij alle preekbeurten kunnen invoeren via kerktijden.nl. Via een eigen inlogscherm kunnen zij alle diensten invoeren en bekijken of een voorganger ‘vrij’ is of al ‘bezet’. Voor hen is ook zichtbaar of een voorganger bij enkele beurten daadwerkelijk bij hen op tijd kan zijn om voor te gaan. De scriba/preekregelaar heeft de mogelijkheid om enkel eigen voorgangers uit eigen kerkgenootschap te selecteren, maar ook kunnen zij voor (bepaalde) diensten voorgangers selecteren uit andere kerkgenootschappen. Het Reformatorisch Dagblad en kerkelijke bureaus maken gebruik van de ingevoerde data en nemen data af voor de (wekelijkse) overzichten voor hun eigen kerkgenootschap of breder, hetzij in papieren uitgave of digitaal. Hiervoor is voor hen een specifiek gewenste ontsluiting gebouwd.

Ontwikkelingen na 2013...
2014: De website is uitgebreid met de mogelijkheid, dat preekregelaars beroepingsnieuws door kunnen geven. Dit heeft ertoe geleid dat beroepingsnieuws sneller en op een betrouwbaarder manier gemeld kan worden en gepubliceerd op de site.
2015: De buitenlandse kerkdiensten zijn toegevoegd aan kerktijden.nl. Het gaat dan om Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland.
Plaatselijke gemeenten kunnen via een aangeboden widget de ingevoerde diensten naar hun eigen kerkwebsite te halen. Ook gemeenteleden kunnen alle diensten in hun eigen agenda opnemen. Deze mogelijkheden zijn te vinden op de eigen gemeentepagina.
Op de eigen gemeentepagina heeft de scriba/preekregelaar de mogelijkheid om informatie over de plaatselijke gemeente op te nemen. Bijvoorbeeld voorzieningen in/rond de kerk en een stukje geschiedenis over de kerk. Helemaal onderaan kunnen foto’s van de kerk worden getoond. Op deze wijze kan een bezoeker/vakantieganger hier kennis van nemen.
2020 (jan.):  Een marktonderzoek laten uitvoeren onder lezers en preekregelaars. Dit leverde een groot respons op. Nieuwe behoeften zijn in kaart gebracht en als nieuwe ontwikkelpunten toegevoegd voor de nieuwbouw.
2021 (april): De site geheel vernieuwd en heeft ook een nieuw uiterlijk gekregen. Kerktijden.nl is responsive gebouwd en daarmee zowel via computers, tablets als mobiele telefoons goed toegankelijk.
2022 (febr.): Een nieuwe pagina 'leveranciers' is toegevoegd. Bedrijven die diensten verlenen of produkten verkopen aan kerken kunnen zich hier presenteren.

Ons doel:
- Alle protestantse kerken zo ontzorgen dat zij samen op één platform zelf hun kerkdiensten, beroepingswerk, intrede & afscheidsdiensten kunnen invoeren/publiceren. Ingevoerde kerkdiensten kunnen vervolgens naar eigen kerkelijke websites worden gelinkt door middel van een widget. Een kerkelijke gemeente die zich mag rekenen tot het protestantisme kan een account aanvragen en vervolgens zelf de eigen pagina beheren.
- Alle bezoekers alle kerkelijke informatie aan te bieden die door de kerkelijke gemeenten/scriba's worden geplaatst. De bezoeker kan zowel kerkelijke gemeenten als voorgangers volgen om zo minder lang te hoeven zoeken. En de bezoeker kan de diensten van eigen gemeente linken aan zijn/haar eigen digitale agenda.
- In de zomerperioden vakantiegangers voorzien van Nederlandstalige diensten die in het buitenland worden gehouden, zodat zij kerkdiensten in eigen taal kunnen bijwonen.

Mag ik gegevens van kerktijden.nl gebruiken?

Kerktijden.nl biedt de plaatselijke kerkelijke gemeenten de mogelijkheid om, door middel van een widget, gebruik te maken van de ingevoerde data. Op de gemeentepagina wordt onder het kopje ‘Plaats op website’ deze mogelijkheid geboden. Ook kan er door (doop)leden gebruik worden gemaakt van een link om de diensten van zijn/haar kerkelijke gemeente te importeren in de eigen agenda. Deze link is te vinden onder het kopje ‘Koppel uw agenda’. In alle andere gevallen is het, zonder toestemming van/overeenkomst met kerktijden.nl, niet toegestaan om de data voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Kerktijden.nl als app op uw telefoon of tablet installeren

Handig om vanuit uw beginscherm/startscherm van uw tablet of mobiele telefoon, met één klik Kerktijden.nl te openen.
Onder leest u de instructie hoe in enkele stappen zelf een app op het beginscherm/startscherm kan worden gezet.
Voor Apple raden wij aan om hier de browser Safari voor te gebruiken en voor Android de browser Chrome.

Kerktijden.nl op Beginscherm van een iPhone/iPad zetten
-    Open de app Safari
-    Open de site die op het Beginscherm moet komen.
-    Tik onderin (bij de iPad bovenin, bij de IPhone onderin) op de 'Deelknop'. Het pictogram van een vierkant met pijltje naar boven.
-    Tik op "Zet op beginscherm".
-    U ziet de naam die op het beginscherm zal komen inclusief het website-adres.
-    Tik op 'Voeg toe'.
De website staat nu tussen de apps op het Beginscherm.

Kerktijden.nl op Startscherm van een Android-toestel zetten
-    Open de browser Chrome.
-    Ga naar de website die u op uw Startscherm wilt plaatsen.
-    Tik rechtsboven op het pictogram met de drie stippen.
-    Tik op "Toevoegen aan startscherm".
-    Geef de site de titel 'Kerktijden.nl' of laat de standaardbenaming staan.
-    Tik op 'Toevoegen' en eventueel nogmaals op 'Toevoegen'.
De site staat nu op het Startscherm van het toestel.

Hoe vind ik mijn kerk of voorganger in kerktijden.nl?

Kerktijden.nl biedt u op de homepage te zoeken op plaats: plaats, postcode of kerkelijke gemeente.
Ook kunt u zoeken naar een voorganger.
Ook biedt de site de mogelijkheid om ‘uitgebreid te zoeken’. Een linkje boven in het zoekscherm. Hier kunt u zoeken op diensten in uw omgeving die vandaag, komende zondag, of doordeweeks plaatsvinden. U kunt ook zoeken op een specifieke datum, op afstand en op kerkgenootschap(pen).

Inloggen, voor wie geldt dat?

Wanneer u Kerktijden.nl opstart ziet u rechtsboven 'inloggen'.
Deze inlog is voor o.a. preekregelaars om hun diensten in te voeren. Bezoekers hoeven niet in te loggen.

Hoe vind ik mijn dichtstbijzijnde gemeente?

In het venster 'uitgebreid zoeken' kunt u na het invoeren van de plaatsnaam waar u zich bevindt, klikken op "Uw locatie gebruiken".
Vervolgens kunt u aan de hand van de afstand waarbinnen u wilt zoeken [linkerkolom], aangeven binnen welk aantal kilometers de resultaten moeten worden getoond.
Op het moment dat u "Uw locatie gebruiken" heeft aangeklikt, wijzigt deze naar "Uw locatie wordt gebruikt".


Hoe stel ik mijn gemeente(n) in als favoriet, om snel terug te vinden?

Op de gemeentepagina is het mogelijk om uw/deze gemeente als favoriet toe te voegen.
Op de homepage komt/komen deze dan blijvend zichtbaar als uw favoriete gemeente(n) te staan. Hierdoor hoeft u niet steeds uw favoriete gemeeente(n) te zoeken.
Gemeentepagina nog niet opgeslagen:     >    Gemeentepagina opgeslagen als thuiskerk: 
U kunt meerdere gemeenten als favoriet opgeven. Deze komen dan vast op de homepage van kerktijden.nl onder elkaar te staan.

Hoe kan ik mijn voorganger(s) volgen?

Op de voorgangerspagina is het mogelijk om uw/een voorganger aan te vinken om te volgen.
Op de homepage komt/komen deze dan blijvend zichtbaar als uw favoriete voorganger(s) te staan. Hierdoor hoeft u niet steeds uw favoriete voorganger(s) te zoeken.
Voorganger wordt nog niet gevolg:    >   Voorganger wordt gevolgd:
U kunt meerdere voorgangers volgen. Deze komen dan vast op de homepage van kerktijden.nl onder elkaar te staan.

Waarom vind ik de/mijn voorganger niet?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat deze voorganger/predikant als zodanig niet staat geregistreerd binnen kerktijden. Een voorganger moet zich namelijk aanmelden om toegevoegd te worden.
Kerktijden biedt daarnaast ook de mogelijkheid aan voorgangers om zich 'onzichtbaar' te publiceren Ze zijn geregistreerd binnen kerktijden.nl, ze zijn wel te vinden voor de preekregelaars, maar onder diensten niet onderstreept. In deze gevallen kunt u ook niet naar de voorgangerspagina.
Wat ook kan Is, dat deze voorganger per abuis 'onzichtbaar' is gezet. In dat geval kan de preekregelaar van de gemeente waar de voorganger aan verbonden is de zichtbaarheid van deze voorganger aanpassen.

Hoe vind ik mailadressen van de contactpersonen van een gemeente?

Op de Kerktijden vindt u geen mailadressen van contactpersonen. Heeft een kerkelijke gemeente op haar gemeentepagina een link van de eigen kerksite staan, dan biedt dit wellicht de mogelijkheid om hen te benaderen.

Ik  ben een voorganger maar sta nog niet op Kerktijden.nl. Wat kan ik hier aan doen?

Heeft de gemeente waar u aan verbonden bent een account via kerktijden.nl, dan kan uw scriba/preekregelaar u als voorganger aanvragen. Bent u nog niet verbonden aan een gemeente? Dan kunt u middels deze link een aanvraag indienen om toegevoegd te worden aan kerktijden.nl. Heeft uw gemeente nog geen account, dan kan uw scriba/preekregelaar deze aanvragen. Hiervoor kunt u de link gebruiken op de homepage ‘gemeente toevoegen’.

Mijn gegevens staan op de website maar dit wil ik niet. Wat doe ik?

Uw scriba/preekregelaar die een account heeft op kerktijden.nl kan onder ‘beheer contactpersonen’ in het veld zichtbaarheid uw contactgegevens verbergen.

Waarom vind ik mijn gemeente niet in kerktijden.nl?

Het is mogelijk dat uw plaatselijke gemeente nog niet is opgenomen in kerktijden.nl. Deze is dan vermoedelijk niet aangevraagd of wordt niet gerekend tot het ‘protestantisme’. In de balk bovenin kan de scriba van uw plaatselijke gemeente zich aanmelden.  

Waarom staat er geen foto van onze kerk op kerktijden.nl?

Kerktijden biedt de preekregelaars de mogelijkheid om het exterieur als interieur op de gemeentepagina te tonen. De foto's kunnen door hem/haar zelf worden geupload.
Andere mogelijkheid is, om zelf een foto van uw kerk in te sturen. Daarbij geldt wel dat deze rechtenvrij moeten zijn. Op uw gemeentepagina ziet u onderin een link 'Eigen foto's insturen ->'. U dient naast een foto ook uw naam en mailadres + bericht in te vullen. Foto's met een resolutie van 72dpi en formaat (breedte:hoogte) van 5:3. Gezien de grootte is een 110kB-jpeg-bestand veelal prima.

Hoe kan ik zien welke diensten  audio- en welke zijn video-diensten zijn?

Een preekregelaar kan instellen of een dienst wordt uitgezonden via audiostream (luisteren) of videostream (bekijken) of beiden.
Aan het icoontje achter de dienst  ziet u welke dienst het betreft. Met één klik kunt u vervolgens naar de betreffende stream om te luisteren of te kijken.

Indien een dienst/gemeente deze icoontjes niet toont, kan het zijn dat de gemeente geen diensten uitzendt of deze niet hebben ingesteld.
Voor vragen kunt u dan contact opnemen met de betreffende preekregelaar/scriba. 

Ik klik op een audio- of videodienst, maar ik kom op een algemene pagina, wat nu?

Wanneer u op een audio- of videodienst klikt en u  op de algemene (home)pagina van een 'audio- en video-streamingplatform voor kerken' komt, dan is de directe url/link naar uw gemeentepagina op dit platform niet goed ingevoegd. Neem contact op met de preekregelaar van deze gemeente zodat hij/zij dit kan aanpassen.

Ik heb een kerkdienst gemist, kan ik diensten terugkijken/terugluisteren?

Wanneer u een kerkdienst heeft gemist of na wilt luisteren bestaat bij veel kerken (aangesloten bij een streamingsplatform) de mogelijkheid om kerkdiensten terug te beluisteren of te kijken. Er zijn plaatselijke gemeenten die een beperkt audio-/videoarchief hebben, of alleen het archief voor hun leden beschikbaar stellen. Kunt u een dienst niet terugvinden, dan kunt u het beste contact opnemen met de preekregelaar/scriba van desbetreffende gemeente.

Hoe kan ik weten waar een voorganger nog meer voorgaat?

U kunt via de homepage zoeken op 'voorganger' waar zich na de zoekopdracht de voorgangerspagina opent. U ziet daar alle geplande diensten waar en wanneer de voorganger voorgaat.
U kunt de voorganger ook onderstreept vinden op een gemeentepagina (zie onder). U klikt op de naam en gaat u naar de voorgangerspagina waar u alle geplande diensten vindt waar en wanneer de voorganger daar voorgaat.

Wat kan ik allemaal vinden op een gemeentepagina?


Onder de horizontale groene balk vindt u bovenstaande 5 items welke de onderverdeling is van een gemeentepagina:
Kerkinformatie: Hier wordt de locatie als ook nevenlocaties getoond, inclusief een link om de route op uw mobiel te activeren. Ook vindt u hier het aantal leden van de gemeente.
Kerkdiensten: De ingeplande diensten worden hier per maand getoond. Diensten zijn altijd op de hoofdlocatie tenzij anders staat aangegeven. De eerstvolgende kerkdienst staat bovenaan. Gehouden diensten worden in een lichtgroen vlak getoond. Hieronder volgt de uitleg om de diensten te koppelen aan uw eigen digitale agenda en een link (code) om de kerktijden van uw gemeente te kunnen plaatsen op uw eigen kerkelijke website.
Algemene informatie: De plaatselijke gemeente heeft hier haar informatie over de diensten e.d. staan (1).
Ook vindt u hier de voorzieningen die een gemeente heeft als "Rolstoelvriendelijk, Parkeerplaatsen, Crèche, Toiletten, Toiletten voor mindervaliden, e.d." (2)
Foto's van het interieur en exterieur van de kerk kunnen hier worden getoond (3) en door de preekregelaar zelf worden aangevuld. Ook wordt hier de mogelijkheid geboden om eigen foto's (rechtenvrij) in te sturen.
De gemeente: De informatie over o.a. de geschiedenis van de plaatselijke gemeente kan hier worden beschreven (1).
Enkele doorlink-mogelijkheden om het beroepingswerk van deze gemeente te kunnen bekijken (2). Indien toegevoegd door de preekregelaar, zou u hier een link van de plaatselijke website van de gemeente kunnen vinden (3). En tenslotte is er een link naar Digibron waar geschreven/gearchiveerde teksten over deze gemeente te vinden zijn (4).
Contactpersonen: De contactpersonen die u als bezoeker kunt benaderen bij vragen vindt u hier.

Hoe kan ik contact opnemen met een plaatselijke gemeente?

Onderaan een gemeentepagina vindt u onder contactpersonen de namen van de preekregelaar/preekcontact/koster. Met een van hen kunt u contact opnemen bij vragen over de plaatselijk gemeente.
NB: Voor het mailen naar een contactpersoon van deze gemeente verwijzen wij u naar de plaatselijke website van deze gemeente. Vanuit de website van kerktijden.nl kunt u niet mailen naar een betreffende gemeente.
Onderaan de pagina vindt u onderstaande balk met het item 'Neem contact op'. Op dat moment mailt u met de helpdesk van kerktijden en niet met de plaatselijk gemeente.

Beroepingswerk

Dagelijks wordt vanuit een breed aanbod het beroepingswerk aangevuld op de site. De pagina beroepingswerk is een veelgelezen onderdeel van kerktijden.nl.
Scriba’s/preekregelaars met een account kunnen via kerktijden.nl zelf eenvoudig en snel het beroepingswerk doorgeven. Dit levert betrouwbare informatie op die dan meteen online staat. Ook bestaat er de mogelijkheid om het beroep tegelijk op ons twitteraccount 'Beroepingswerk RD' mee te nemen.

Wat betekenen de statussen bij beroepingswerk?

Soms zijn er statussen die veel op elkaar lijken, maar door kerkgenootschappen soms anders worden benoemd.
Beroepen: Predikanten en kandidaten of proponenten worden beroepen door een (andere) plaatselijke gemeente.
Aangenomen: Predikanten of kandidaten of proponenten die een beroep naar een gemeente hebben aangenomen.
Bedankt: Predikanten of kandidaten of proponenten die bedankt hebben voor een beroep.
Beroepbaar: Proponenten of kandidaten die beroepen kunnen worden door gemeenten. (Indien een predikant is losgemaakt van een gemeente wordt deze ook beroepbaar gesteld)
Preekconsent: Toestemming te mogen preken, zonder de sacramenten te mogen bedienen.
Preekbevoegdheid: Toestemming te mogen preken, zonder de sacramenten te mogen bedienen.
Toegelaten tot de evangeliebediening (niet beroepbaar): Proponenten of kandidaten die zijn toegelaten tot de evangeliebediening en zich (nog) niet beroepbaar willen stellen.
Benoemd: Een voorganger is als geestelijk verzorger aangesteld (als studentenpastor, of bij een zorginstelling).

De proponent onderscheidt zich van de 'kandidaat', een student die wel mag preken, maar nog niet beroepbaar is.

Waar vind ik de diensten van 'afscheid en intrede'?

Boven in de lichtgroene balk (zie onder), vindt u 'Afscheid & intrede'. Alle actieve-aankomende diensten staan op data. In de linkerbalk kunt u per kerkgenootschap filteren.
De filter past zich aan op de aangeboden kerkgenootschappen en kan daarom van aantal verschillen.

Nederlandstalige kerkdiensten in het buitenland

In het zomerseizoen worden op diverse plaatsen in Europa waar veel Nederlandse vakantiegangers zijn, Nederlandstalige kerkdiensten georganiseerd. Deze worden ook via kerktijden.nl aangekondigd op de pagina Buitenland. Wilt u diensten in het buitenland aan ons doorgeven? Geef het door via buitenland@kerktijden.nl  

Anderstalige kerkdiensten

Wilt u in het buitenland naar de kerk en vindt er in de buurt geen Nederlandstalige kerkdienst plaats? Connectedchurches.nl biedt via hun site anderstalige Bijbelgetrouwe kerkdiensten aan. Een link naar deze website vindt u op de pagina Buitenland. Kerktijden.nl draagt geen verantwoordelijkheid of er daadwerkelijk ook diensten worden belegd.  

Hoe kan ik een widget op onze kerkelijke site plaatsen? 

Kerktijden.nl biedt de plaatselijke kerkelijke gemeenten de mogelijkheid om, door middel van een widget, gebruik te maken van de ingevoerde data naar hun plaatselijke website. Op de gemeentepagina wordt onder het kopje ‘Plaats op website’ deze mogelijkheid geboden.
Hiervoor gelden wel twee voorwaarden:
- Het logo van kerktijden dient zichtbaar te blijven.
- De link naar kerktijden.nl dient zichtbaar te blijven.

Hoe kan ik kerkdiensten van mijn gemeente koppelen aan mijn persoonlijke agenda?

Om de diensten van uw kerkelijke gemeente te koppelen aan uw persoonlijke agenda, gaat u naar de pagina van uw gemeente en klikt u op "Koppel aan agenda". In dit geval download er in de meeste gevallen een bestand wat u kunt openen middels uw kalender-applicatie. Maakt u gebruik van Google Calendar, dan gaat dit anders. U klikt op "Koppel aan agenda" met de rechtermuisknop en selecteert "Linkadres kopiëren" (zie onder).
 

Daarna logt u in op uw Google Calendar en volgt u de volgende stappen (bij de URL voert u de zojuist gekopieerde link in):

U ziet nu het type dienst, de naam van de voorganger, de tijd en de locatie.

Adverteren op kerktijden.nl

Op kerktijden.nl vindt de bezoeker alle actuele informatie over kerkgebouwen, kerkelijke gemeenten, kerkdiensten en predikanten. Kerktijden wordt ruim 50.000 keer per week bezocht (bron: Google Analytics). Onze media-adviseurs zijn graag bereid u een gericht advies te geven, of samen met u een mediaplan op te stellen om uw doelstellingen te realiseren. Laat u terugbellen door een van onze media-adviseurs, of neem telefonisch contact (055 - 53 90 499) op met de advertentieafdeling voor het maken van een afspraak, of klik op onderstaande balk op 'Adverteren'. [onderaan op deze pagina]

Welke kerkgenootschappen kan ik vinden?

Een behoorlijk aantal plaatselijke gemeenten (± 1050) uit de volgende kerkgenootschappen vindt u op kerktijden.nl: Protestantse Kerk in Nederland; Protestantse Kerk in Nederland (Hervormde Gemeenten); Protestantse Kerk in Nederland (Gereformeerde Kerken); Protestantse Kerk in Nederland (Protestantse Gemeenten); Vrije Hervormde Gemeenten; Hervormde Evangelisatie; Hervormd Gereformeerd Comité; Nederlandse Hervormde Evangelisatie; Nederlandse Hervormde Gereformeerde Evangelisatie; Vrije Hervormde Evangelisatie; Evangelisatie; Hervormd Lokaal; Vrije Evangelisatie; Hersteld Hervormde Kerk; Hersteld Hervormde Evangelisatie; Christelijke Gereformeerde Kerken; Christelijke Gereformeerde Kerken vrijgemaakt; Christelijke Gereformeerde Kerken/Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt); Gereformeerde Gemeenten; Gereformeerde Gemeenten in Nederland; Oud Gereformeerde Gemeenten; Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland; Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband); Oud Gereformeerde Gemeenten (buiten verband); Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband); Vrije Oud Gereformeerde Gemeenten; Gereformeerde Kerken vrijgemaakt; Gereformeerde Kerken hersteld; Gereformeerde Kerken Nederland; Nederlands Gereformeerde Kerken; Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland; Vrije Baptisten Gemeenten; Unie van Baptistengemeenten; Evangelische Baptistengemeenten; Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland; Evangelische Gemeente; Doopsgezinde Broederschap; Remonstrantse Broederschap; Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten; Reformatorische Baptistengemeenten; Christelijk Gereformeerde Kerk/Nederlands Gereformeerde Kerk; Alliantie van Baptisten- en CAMA-gemeenten (ABC); Protestantse Kerk in Nederland (Evangelisch-Lutherse Gemeenten); Vrije Gereformeerde Gemeente en tenslotte nog diverse Verpleeghuizen.
Op de uitgebreide zoekpagina vindt u al deze kerkgenootschappen onder elkaar.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met Kerkijken via het contactformulier.